Nieuws

Verwonderen – najaar 2021

Verwonderen, voor mij is het de essentie. Hoe ouder ik word, hoe meer dit tevoorschijn komt. Begrijp mij goed, het is allerminst vanzelfsprekend. Het komt veelal door de donkerte heen.

Lees meer

Verhalen met rafelranden – zomer 2021

Jaren geleden werd ik gebeld door een GGZ behandelaar uit Zeeland. Of ik een aantal cliënten wilde begeleiden rond ‘Herstelverhalen’. Niet eerder had ik van dit fenomeen gehoord. ‘Vertel’, zei ik. En ook vroeg ik waarom ze precies mij wilden. Het antwoord loog er niet om…

Lees meer

Daar zal het droog zijn – mei, juni 2021

Enige tijd geleden stond in dagblad Trouw een recensie van de nieuwe dichtbundel van David Troch, een voor mij onbekende Vlaamse auteur. De titel sprak mij direct aan: ‘voor jou wou ik een huis zijn’ en als de wiedeweerga bestelde ik een exemplaar bij Linnaeusboekwinkel, mijn favoriete ‘boekenpaleis’.

Lees meer

“Jouw verhaal doet er toe”, herstelverhalen in 2021 en 2022

Een aantal keren per jaar bieden Margreet Roos (Geestelijk verzorger GGZ) en Pete Pronk de themaweken HERSTELVERHALEN aan voor mensen die in de psychiatrie zijn terechtgekomen. Deze weken zijn uniek in Nederland en worden gegeven in het klooster van Huissen. De data voor 2021 zijn 8 t/m 12 februari (vervalt i.v.m. lock-down), 3 t/m 7 mei, 15 t/m 19 augustus, 27 en 29 november t/m 3 december 2021. En voor 2022 zijn de data 4 t/m 8 april, 22 t/m 26 augustus en 21 t/m 25 november.

Lees meer

Workshop “De passie van je stem”

Workshop in het klooster van Huissen, begin 2022 (datum volgt z.s.m). Een unieke workshop waarin je verwonderd kunt raken door de veelkleurigheid van je stem. Begeleid door een doorleefde stemexpressionist verbonden met het Roy Hart Theater.

Lees meer

Workshop “Dit ben ik, dit is mijn verhaal”

Workshop in het klooster van Huissen, begin 2022 (datum volgt z.s.m). In ieder mens wonen verhalen, die kun je zo vertellen, vrij en ‘op de tast’. Beelden kunnen je daarbij helpen om er een geheel van te maken. Ontdek hoe heilzaam het is om zo oude en nieuwe verhalen te delen met anderen.

Lees meer

Workshop “The Human Voice”

Vijfdaagse workshop Stemexpressie met Roy Hart gastdocent Ulrik Barfod van zondag 22 t/m donderdag 26 augustus 2021 in het klooster van Huissen. Een unieke kans om kennis te maken met en je te laten inspireren door een van de vaste leden van het Centre Artistique International Roy Hart in Maléraques (Zuid-Frankrijk).

Lees meer

De wonderlijke wereld van de stem

Een onvergetelijke avond stemexpressie met tal van verhalen, fragmenten en oefeningen uit de wereld van het Roy Hart Theatre op dinsdag 24 augustus 2021 van 19.30 – 21.30 uur in het klooster van Huissen. Gegeven door twee gedreven stemdocenten: Ulrik Barfod, hij maakt al vele jaren deel uit van het Roy Hart Centre en Pete Pronk, eigenzinnig verhalenverteller en stemexpressionist.

Lees meer

De stilte en ‘Songs in the key of life’ – april 2021

Stilte en muziek, het een kan niet zonder het ander. Ze gaan deze maand hand in hand, de verstilde vertelster en de muzikant. In dagblad Trouw verscheen op Stille Zaterdag 3 april onderstaand artikel, ‘De stilte van Pippa’, geschreven door haar moeder Marlies Kieft.

Lees meer

Elkaar zien – maart 2021

Iedere week spelen we de stilte open. Pippa en ik. Deze maand wordt ze twintig! Tijd voor een verhaal. Want Pippa je raakt me, je raakt me van binnen. Ik zoek naar wat woorden maar waar te beginnen. Maar goed, ik probeer het.

Lees meer

Lees je vrij – februari 2021

Ik heb weinig herinneringen aan vroeger. Zo weet ik bijvoorbeeld niet of mijn vader en moeder mij ooit hebben voorgelezen. Ik vermoed van niet. Wel weet ik dat lezen mij mateloos boeide.

Lees meer

Zien wat is – november en december 2020

In mijn jonge jaren maakte ik duizenden pasfoto’s, toen nog met een ouderwetse Polaroid op statief, waarbij ik achter de camera stond. Ik kon de ander zien, de ander mij niet. Jaren later maakte ik verhalen en ging ze door heel het land vertellen.

Lees meer

Op verhaal komen

Op verhaal komen: inspiratiedag, etmaal of meerdaagse voor zorg- en hulpverleners om op te ademen, tot rust te komen en verhalen te delen in het klooster van Huissen.

Lees meer

Een ongewisse dans – april 2020

Terwijl de lijster het voorjaar tegemoet zong glipte er van alles uit m’n handen vandaan. Zo stopten de colleges ‘Beeldend vertellen’ op Hogeschool Windesheim abrupt zodra het coronavirus ook in Nederland de kop opstak.

Lees meer

Winter en voorjaar 2020

DE ZIEL KENT GEEN LEEFTIJD is een inspirerend boek van Thomas Moore. Het gaat over de kracht van het ouder worden. Door het loslaten kunnen ontvangen. De donkerte en de lichtheid van de melancholie leren kennen. Alsmede de ware betekenis van nostalgie: ongedeerd terugkeren van je odyssee, je reis door het leven.

Lees meer

Herfst 2019 HET VERHAAL VAN DE ANDER

Het verhaal van de ander loopt als een rode draad door de laatste maanden van dit jaar. Dit zal zeker gebeuren tijdens de 5-daagse Herstelverhalen eind november in jet klooster van Huissen met mensen die in de psychiatrie terecht zijn gekomen. En ook tijdens een verhalende dienst in de Keizersgrachtkerk in Amsterdam op 10 november.

Lees meer

Driedaagse: Hoe zorg je? … zonder jezelf uit het oog te verliezen!

Een rustgevende én inspirerende workshop van zaterdag 5 t/m maandag 7 oktober 2019 van Pete Pronk in samenwerking met journalist en schrijfster Marlies Kieft. Zij zorgt voor haar dochter met het Syndroom van Down. Over haar ervaringen schreef ze het boek: Anders mooi, leven met Pippa. “Sinds ik Pippa de kans geef om ook voor mij te zorgen is de relatie gelijkwaardiger.” Tijdens de driedaagse spelen Pippa en Pete de onvergetelijke voorstelling: “Prinses Pippa & Pete Piraat en het geheim van de Schat.”

Lees meer