Lente en zomer 2022
Een zus, een nieuw boek en een avontuurlijke reis.
Een zus.
Het is zomer 2013. Ik geef een 5-daagse workshop stemexpressie in het klooster van Huissen en de eerste deelnemers komen binnen. Zo ook Liesbeth Woertman en haar vriend Barend Boot. Hoewel we elkaar niet kennen is er bij mij een wonderlijk gevoel van herkenning. Dat blijkt wederzijds. In de jaren die volgen komen we gedrieën tal van keren bijeen in ‘ons’ huis op Texel en delen we lief en leed.
Het is de tijd waar Barend mij de liefde voor echte koffie bijbrengt. En waar Liesbeth mij meer en meer bewust maakt van de wereld der psychologie. Zij is daar hoogleraar in aan de Universiteit Utrecht, met name gericht op lichaamsbeelden, seksualiteit, en de mens als verhaal. Een gedreven docent ook, getuige haar uitverkiezing van de studenten tot docent van het jaar. Het is haar kracht hoe ze als geen ander in gewone mensentaal over haar vakgebied kan vertellen, zowel in haar boeken als op radio en tv. In alles is nog de verbondenheid voelbaar met het arbeidersmilieu waar zij uit voortkomt. Wellicht is dat een van de redenen dat wij ons zo met elkaar verbonden weten.
Het is op een van onze uitjes, we bezoeken regelmatig samen musea en boekwinkels, dat ze mij in alle rust diep in de ogen kijkt en het hardop uitspreekt: ‘Je voelt als een zus.’ Het raakt ons beiden diep. Zij is het enige meisje naast vier broers. En ik ben enig kind, en toch echt een man. Wat een wonder dat dan na zoveel jaren er een zus verschijnt. Aan haar, en zo ook aan mij.
Een nieuw boek.
Deze zomer is het zover. Tijdens een ongetwijfeld sprankelende inspiratiemiddag op 30 juni 2022 in het klooster van Huissen wordt het nieuwe boek van Liesbeth gepresenteerd. Het draagt de titel ‘Wie ben ik als niemand kijkt’ en vertelt in het bijzonder over de rol van schoonheid en identiteit in het leven van vrouwen boven de veertig. Tijdens de presentatie wordt Liesbeth geïnterviewd door Annemieke Schrijver en zijn er bijdragen van Ineke van Mourik over Andreas Burnier (rolmodel vrouwelijkheid en spiritualiteit), en van Christien Brinkgreve, auteur van o.a. ‘De ogen van de ander’. Zij zal met name het relationele benoemen met tal van heldere voorbeelden. Ook is er muziek, o.a. van Barend Boot. Na afloop borrel en signeren. Opgave via Inspiratiemiddag Een nieuwe kijk op vrouwen en hun schoonheid (kloosterhuissen.nl)
Een avontuurlijke reis.
Door bovenstaande verhalen is het weer gaan kriebelen in mij. Zozeer dat ik vanaf september 2022 een nieuwe voorbereidingsgroep start binnen de Keizersgrachtkerk in Amsterdam. Die ook openstaat voor mensen die niet of nauwelijks bekend zijn met deze bijzondere kerkelijke gemeenschap.
Het thema: IK EN DE ANDER
Een reis waarin je in alle rust jezelf leert kennen in verbondenheid met de ander.
Enkele woorden die passen bij deze ontdekkingstocht:uitdagend, inspirerend, op de tast, confronterend, stemmig, verstild, kleurrijk, verwondering, ontmoeting, met hart en ziel.
De inhoud:
Zonder de ander geen ik. Maar wie ben ik? En doe ik wat ik wil doen? En die ander, hoe zit het met die ander?
Vanaf den beginne reizen mensenkinderen met deze thema’s. Om het met oude bijbelse woorden te zeggen: leven mensen van aangezicht tot aangezicht. En als het goed is leren zij elkaar zo kennen. Vertaald naar het heden en naar jou en mij toe: leer ik mijzelf zo kennen in het gezicht van de ander. Al met al een uitdagend en indringend thema welke vorm zal krijgen in drie diensten. Met een lange voorbereidingstijd, het lezen van een boek en een weekend in het klooster van Huissen.
De keuze:
De ander leren kennen. Dat vraagt om ruimte, om aandacht, om afstand én nabijheid. Het Hebreeuwse woord voor kennen is ‘jadá’, het raakt aan diepte, aan bekennen, zichtbaar mogen zijn. Dat kan alleen als ik, en jij, samen in vertrouwen en zonder oordeel elkaar kunnen zien. Dan gebeurt er iets wonderlijks, zoals in het lied dat we soms zingen: Delf mijn gezicht op, maak mij mooi..’
Het gaat om een nieuw verstaan, van jezelf en zo van en voor de ander. Die weg durven gaan… stap voor stap… elkaar stimulerend… jezelf ziende… en zo de ander… jij die mij ik maakt.
De ontmoeting, voorbereiding, vormgeving.
De voorbereidingsgroep start in september 2022 en komt eens in de 2 a 3 weken een dagdeel bij elkaar tot en met januari 2023. Alle bijeenkomsten zijn fysiek en vinden plaats in de Keizersgrachtkerk. De diensten zijn op 5, 12 en 19 februari 2023.
We laten ons o.a. inspireren door het boek ‘Wie kies je om te zijn’. Gesprekken en gedachten over een nieuwe tijd.’ Roek Lips, 2021. En er is een tweedaagse op vrijdag 25 en zaterdag 26 november in het klooster van Huissen. Bij uitstek een plek waar we naast gesprekken andere vormen van communicatie kunnen ontdekken door middel van stem en beweging en non-verbale expressie. Daar zal ook Liesbeth Woertman, hoogleraar psychologie Universiteit Utrecht, een bijdrage leveren. Zij schreef o.a. het boek: ‘Je bent al mooi. De schoonheid van imperfectie’. Centraal staat dan het hoofdstuk ‘Ik word ik in het aangezicht van de Ander’. (info: Liesbeth Woertman – Psychologie van het Uiterlijk).
Aanmelden.
De verwachting is dat de groep vrij snel vol is, de eerste aanmeldingen zijn al binnen. Deze serie staat ook open voor mensen buiten de Keizersgrachtkerk. Voel je er voor om mee te doen neem dan zo spoedig mogelijk contact met mij op. Ik kan je dan verdere informatie geven en we kijken dan gelijk naar de voor jou mogelijke data. Je kunt me bereiken via petepronk@compaqnet.nl of 0613864928.
Dat we elkaar, ook als het donker is, mogen blijven zien met het licht van de liefde in onze ogen.
Met warme groet,
Pete