Orpheus en het Verhaal van de Ziel

Vierdaagse Workshop Verhalen vertellen en Stemexpressie
Een unieke workshop beeldend verhalen vertellen in combinatie met stemexpressie, gegeven door twee bevlogen begeleiders: gastdocente Kathinka Marcks, een jonge talentvolle verhalenvertelster met al een schat aan ervaringen op het terrein van dans, muziek, vertellen en stemexpressie, en Pete Pronk, een doorleefde verteller van rafelige verhalen en gefascineerd door de stem als waarachtige getuige van ieders verhaal. Beiden zijn verbonden aan het Roy Hart Theater.

Het thema voor deze vierdaagse komt voort uit de autobiografie van Alfred Wolfsohn, grondlegger van wat later tot het Roy Hart Centre in Zuid-Frankrijk zou uitgroeien.

“We hebben allemaal af te dalen in de diepte van ons zelf voordat we kunnen opstijgen naar de hoogten.”
– A. Wolfsohn, Orpheus, of de weg naar een masker”.

Inhoud

Een verhaal, verteld of gezongen in welke vorm dan ook, komt voort uit oerbeelden. Veelal uit de bron van het onbewuste, de diepere lagen, daar waar het ongekende zich bevindt, het duistere en tegelijkertijd ook het vuur van het leven. Het is bij uitstek de stem die de verbinding kan maken met die bron van leven, met het pure en de passie, met het licht en het donker, met dat wat ten diepste gekend wil zijn en gehoord wil worden. Het is een reis met de stem als ventiel van de ziel.

Opzet

Met behulp van werkvormen uit de wereld van het Roy Hart Theater raak je steeds meer aan de kern van je eigen verhaal, je eigen lied. Het gaat hierbij niet in de allereerste plaats om het moeten onthouden van de teksten en melodieën, maar veel meer om de reis die de woorden voorbij gaat. Die woorden komen later wel weer, nu gaat het om de kern: wat doet jou het verhaal vertellen? Van waaruit komt de bezieling? Welke hartstocht draagt jouw lied? Wat is de bron van al je spelen? En wat mag er allemaal meedoen? Hoe klinkt vreugde en pijn, hoe zing je tranen en verlangen, hoe vertel je kwetsbaar en sterk, hoe geef je vorm aan lief en leed?

De ochtend en een deel van de middag bestaan uit een warming-up en groepsoefeningen. ’s Middags en ’s avonds zijn er individuele sessies waarbij de hele groep aanwezig is. Je kunt hiervoor je eigen verhaal/lied meenemen. De lessen met Kathinka zijn Engelstalig.

Info en aanmelden

Data: maandag 16 april 11.00 uur t/m donderdag 19 april 2018 16.00 uur

Kosten:  het A tarief is   € 299,00 – B) €  439,00 – C) €  499,00          
Inclusief overnachtingen, maaltijden, etc. Onder bepaalde voorwaarden is korting mogelijk.
Maximum bij deze workshop is 12 deelnemers.

Aanmelden en bevestiging via  www.kloosterhuissen.nl  of  026 3264422

Begeleiding

Kathinka Marcks (1986, Hannover). Kathinka Marcks began to be curious about storytelling when she was on La Réunion island. This was the place where she discovered that stories can connect you to the land on a deeper level. Short after she went to the International Storytelling School in England and from that moment on she wouldn’t stop: she became a storyteller herself. Therefore voice became more and more important and that was how she acquainted the Roy Hart Voicework. Kathinka has been learning and studying with several teachers of Roy Hart in Hannover, Köln, Tübingen, Malérargue (F). In Freiburg, where she lives now, she gives storytelling workshops for refugees adults and children and helps them tell their stories and fairy tales of their homes with the meanings they have and a lot of expression and joy. She also organizes a storytelling festival “Weltgeschichtentage” and tells her stories in German, English or French. Voor een overzicht van haar activiteiten zie www.kathinkamarcks.com.

 

Begeleiding

Pete Pronk (1948, Amsterdam). Begon als fotograaf (de magie van het beeld), stortte zich daarna in de theologie (in verhalen wonen mensen) en werd vervolgens eind jaren ’80 verhalenverteller. Een paar jaar later ontmoette hij zijn leermeester en ‘vader van de stem’ Robert Harvey (1925-2009),Roy Hart docent sinds het eerste uur. Vanaf die tijd is hij gefascineerd door ‘de stem van de ziel en het verhaal van de stem’. Als verhalenverteller is hij al ruim 20 jaar gastdocent aan o.a. de Vrije Universiteit en Hogeschool Windesheim.