Kerkdiensten

“Bijbelse verhalen ritselen.
dat komt omdat er mensen in wonen,
mensen die geraakt zijn,
mensen met een verhaal.
“De kunst is om dat zichtbaar te maken.”

“Bijbelse verhalen inspireren me.
Ze zijn niet te begrijpen.
Er staat niet wat er staat.
Uitleggen heeft geen zin.
Verwonderd raken, daar begint het mee.
En dan maar vertellen…….”

Van tijd tot tijd gaat wordt mij gevraagd voor te gaan in kerkdienst en viering, niet om te preken maar om de oude verhalen weer opnieuw te vertellen op zo’n wijze dat mensen weer verwonderd raken en voelen…. dat verhaal raakt mijn verhaal.
Naast de kerkdiensten met verhalen ga ik een aantal keren per jaar voor in een van de vieringen van de Keizersgrachtkerk in Amsterdam.

Kerkdiensten

Zondag 5, 12 en 19 februari 2023
3 diensten rond ‘IK EN DE ANDER’ in de Keizersgrachtkerk te Amsterdam, aanvang 10.30 uur.

Zonder de ander geen ik. Maar wie ben ik? En doe ik wat ik wil doen? En die ander, hoe zit het met die ander? Vanaf den beginne reizen mensenkinderen met deze thema’s. Om het met oude bijbelse woorden te zeggen: leven mensen van aangezicht tot aangezicht. En als het goed is leren zij elkaar zo kennen. Vertaald naar het heden en naar jou en mij toe: leer ik mijzelf zo kennen in het gezicht van de ander.

De ander leren kennen. Dat vraagt om ruimte, om aandacht, om afstand én nabijheid. Het Hebreeuwse woord voor kennen is ‘jadá’, het raakt aan diepte, aan bekennen, zichtbaar mogen zijn. Dat kan alleen als ik, en jij, samen in vertrouwen en zonder oordeel elkaar kunnen zien. Dan gebeurt er iets wonderlijks, zoals in het lied dat we soms zingen: Delf mijn gezicht op, maak mij mooi..’
Het gaat om een nieuw verstaan, van jezelf en zo van en voor de ander. Die weg durven gaan… stap voor stap… elkaar stimulerend… jezelf ziende… en zo de ander… jij die mij ik maakt.

5 februari 2023 met prof. dr. Liesbeth Woertman en Pete Pronk
12 februari 2023 met ds. Annelies Jans
19 februari 2023 met Pete Pronk
Meer informatie vind je tegen die tijd op Keizersgrachtkerk – welkom , de diensten zijn ook te volgen via Keizersgrachtkerk – Kerkdienst live

pete-pronk-verhalenatelier-kerkdienst1