Driedaagse: Hoe zorg je? … zonder jezelf uit het oog te verliezen!

Zaterdag 5 oktober 14.00 uur t/m maandag 7 oktober 2019 14.00 uur in het klooster van Huissen.

Het zorgen voor een ander is soms nodig. Maar het zorgen voor jezelf ook. Met beeld- en schrijfoefeningen bieden we inspiratie voor een nieuwe blik op zorgen. Hoe behoud je bijvoorbeeld gelijkwaardigheid in een zorgrelatie? En wat kan degene voor wie je zorgt voor jou betekenen? Als extra inspiratiebron is er tijdens deze driedaagse een voorstelling van een bijzonder duo waarbij niet duidelijk is wie er eigenlijk voor wie zorgt.

Zorg vooral goed voor jezelf. Dat krijgen mensen te horen wanneer het nodig blijkt dat ze moeten zorgen voor hun geliefde, vriend of familielid. Maar hoe doe je dat? Het is zo gemakkelijk om door de zware verantwoordelijkheid in een zorgstand te schieten. Een stand waarbij je steeds vermoeider raakt, maar je de hulp niet kunt of wilt overgeven aan anderen. Een stand waarbij je degene die je verzorgt steeds minder ziet als mens en steeds meer als zorgobject. Een stand waarbij het leven als een zware jas om je heen kan hangen.

Verhalenverteller Pete Pronk en schrijfster Marlies Kieft weten uit eigen zorgervaringen hoe moeilijk het is, maar ook hoe belangrijk om jezelf niet te vergeten. Om je regelmatig af te vragen: Waar ben ík? Even een stapje terug doen in de zorg is een voorwaarde om er zelf niet aan onderdoor te gaan, maar ook om je naaste te blijven zien als mens met een ziekte of beperking en niet als de ziekte zelf.

Door verhalen, beeld- en schrijfoefeningen behandelen ze het thema zelfzorg. Daarnaast willen ze ook inspiratie bieden voor een nieuwe blik op zorgen. Hoe behoud je gelijkwaardigheid in een relatie? En: Wat kan degene voor wie je zorgt voor jou betekenen?
Met deze driedaagse kunnen zorggevenden zich weer opladen, reflecteren op hun eigen situatie en nieuwe inzichten opdoen.
Tijdens de zondag is er een ontroerende voorstelling van een bijzonder duo waarbij niet duidelijk is wie er eigenlijk voor wie zorgt: “Na maandenlange omzwervingen heeft Pete Piraat haar eindelijk gevonden: Prinses Pippa met haar ukelele die de mensen met haar zang en dans kan betoveren.”

Ruwe opzet van de driedaagse:
Zaterdag: kennismaking en delen van ieders verhaal aan de hand van een meegebracht voorwerp.
Zondag: lichaam en geest en de kracht van beelden, je verhaal aan het licht brengen; Marlies en Pippa, “Anders mooi”, Pete en Pippa “De Reis”; “Jouw verhaal doet er toe…” aan de hand van schrijfoefeningen.
Maandag: delen van de zelf vormgegeven verhalen en afronding.

Verhalenverteller Pete Pronk zorgde als kind voor zijn ‘dansende moeder’ (ziekte van Huntington) en in zijn volwassen leven voor zijn vrouw Lida (…….)
“Je hoeft niet ‘altijd en eeuwig’ te zorgen voor een zieke… je kan zorgen voor een mens die te maken heeft met ziekte… de mens die niet zijn of haar ziekte is kan ten diepste ook voor jou zorgen.”

Schrijfster Marlies Kieft zorgt voor haar dochter met het Syndroom van Down. Over haar ervaringen schreef ze het boek “Anders mooi”, leven met Pippa.
“Sinds ik Pippa de kans geef om ook voor mij te zorgen is de relatie gelijkwaardiger.”

Pippa (18 jaar) houdt van school, was vouwen, zingen, dansen, theater, eten, van haar familie en vrienden. Ze zorgt graag voor anderen en kan kijken met haar hart. Pippa is geboren met het Syndroom van Down en is de hoofdpersoon in het boek “Anders mooi”.

Data: zaterdag 5 oktober 14.00 uur t/m maandag 7 oktober 2019 13.30 uur

Kosten: tarief A)  € 249,00   tarief B)  € 299,00   tarief C)  €  359,00 inclusief overnachtingen en maaltijden.

Aanmelden: via www.kloosterhuissen.nl of telefonisch op werkdagen 026 3264422.