De wonderlijke wereld van de stem

Een onvergetelijke avond stemexpressie met tal van verhalen, fragmenten en oefeningen uit de wereld van het Roy Hart Theatre, datum volgt.
NB! De aktiviteiten van Ulrik en mij aangaande stemexpressie zullen niet meer plaatsvinden in het klooster van Huissen, er wordt gezocht naar een andere locatie.

Gegeven door twee gedreven stemdocenten:
Ulrik Barfod, hij maakt al vele jaren deel uit van het gezelschap en leeft en werkt in Centre Artistique international Roy Hart in Malérarques (Fr) en Hannover (Dui),
en Pete Pronk, eigenzinnig verhalenverteller en stemexpressionist in Nederland.

Aanzet

Wat de mens bezielt is aan z’n stem te horen. De stem als ventiel van de ziel. Fascinerend en uitdagend. Maar soms ook doodeng. Want wat kan er niet allemaal tevoorschijn komen…
Het was Alfred Wolfsohn (1896-1962), getraumatiseerd geraakt in WO I, die als geen ander de grenzen van de stem heeft opgezocht. Om te kunnen overleven is hij als een Orpheus afgedaald in zijn eigen onderwereld en na een lange reis teruggekeerd met tal van schatten die hem in het donker waren toegevallen. Het resulteerde in een eigen praktijk als onorthodox stemdocent in een sobere kamer rond 1945 ergens in Londen. Met name jonge mensen, waaronder Roy Hart, een acteur uit Zuid Afrika, werden op slag geraakt door de wijze waarop AWE (zoals hij werd genoemd) ‘lesgaf’. Van deze jaren zijn tal van fragmenten (foto, film en geluid) bewaard gebleven. Van grote invloed, bleek achteraf, is ook zijn relatie met Charlotte Salomon geweest (1917-1943; ‘Leven? Of Theater?’).
In 1974 ontstond het Roy Hart Theatre in Malérarques, midden in de Cévennes, waar tot op de dag van vandaag mensen vanuit de hele wereld workshops volgen, gegeven door Roy Hart teachers en gastdocenten vanuit andere kunstzinnige disciplines.
Er bestaat niet zoiets als een ‘Roy Hart methode’. Wel bestaan er verhalen van vrouwen en mannen die in het spoor van AWE hun verdere leven gewijd hebben aan de wonderlijke wereld van de stem. Het zijn deze verhalen, vol van lef, leven en inspiratie, die wij op deze avond willen delen.

Inhoud en opzet

Uiteraard komen er enkele verhalen over Alfred Wolfsohn, Charlotte Salomon, Roy Hart e.a. uit de begintijd aan de orde. Verder zal Ulrik vertellen hoe een 6-weekse workshop van het RHTheatre bij hem alles op z’n kop zette en Pete z’n verhaal zal gaan over de ontmoetingen met Robert Harvey, zijn ‘vader van de stem’ en hoe dit hem geïnspireerd heeft.
In het tweede deel van de avond komen we van de stoelen en gaan we zelf op reis met de stem.
NB. De bijdrage’s van Ulrik zijn in het Engels.

Info en aanmelden

Data: n.t.b.
Aanvang: 19.30 uur
Vertrek: 21.30 uur

Kosten: € 14,50 inclusief thee, koffie en een drankje.

Aanmelden: via www.kloosterhuissen.nl

Begeleiding

Ulrik Rømer Barfod, (1963, Denemarken). Studeerde “Music Science” aan de universiteit van Århus. Vervolgens sloot hij zich aan bij het “Roy Hart Theatre” in Zuid-Frankrijk, waar hij 18 jaar heeft
gewerkt en gewoond. Nu verblijft hij deels in Hannover, waar hij lesgeeft in “Experimental Voice and Movement Work” aan de “State Theatre School”. Daarnaast werkt hij in veel Europese landen met theaterscholen en -groepen, conservatoria en met podiumkunstenaars. Verder geeft hij concerten en is hij acteur.

Begeleiding

Pete Pronk (1948, Amsterdam). Begon als fotograaf, stortte zich daarna in de theologie en werd vervolgens eind jaren ‘80 verhalenverteller. Een paar jaar later ontmoette hij zijn leermeester en ‘vader van de stem’ Robert Harvey (1925-2009), Roy Hart docent vanaf het eerste uur. Na jarenlange training verbond hij gaandeweg het ‘beeldend vertellen’ met ‘de stem van de ziel’. Met Ulrik gaf hij een stem 10-daagse in het klooster van Huissen. Hij heeft een eigen praktijk ‘Studio Stem & Verhalenatelier’ in Amsterdam.